
Projede Konya 'yı Meram Ali Yaman İlkokulu Sınıf Öğretmeni Yasemin GÖK temsil etti. Projeye 4 öğrenci ve 4 velisi de iştirak etti. Konya' dan Üzerlik Otumuz ve Dağ Çayımızın kokusuyla katılım sağlandı. Standda üzerlik otu yakıldı, dağ çayı ikram edildi. Bunun dışında; Mesnevi, Büyükşehir Belediyesi yayınlarından Konya'nın 40 Çocuk Oyunu Kitabı, Konya tanıtım broşürleri, Mevlana Şekeri, Konya Sarması, Selçuklu mutfağından bir lezzet olan Kenevir Helvası, Türkiye üretiminde 1. olduğumuz havuç, Konya Gevreği misafirlere tanıtıldı. Konya standı oldukça ilgi görürken bu ürünler diğer katılımcı illere hediye edildi. Projeye Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Meram Belediyesi, Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Meram Ali Yaman İlkokulu Müdürlüğü ve personeli destek vermiştir.
Meram Ali Yaman İlkokulu Sınıf Öğretmeni Yasemin GÖK'ün açıklaması; Her şehrin bir kokusu vardır diyerek yola çıktık. Bu kokuları araştırıp bir araya topladık ve Alanya'da muhteşem bir festivalle tüm Türkiye'ye tanıttık. 26 Ekim günü Alanya buram buram Türkiye koktu. Türkiye'nin dört bir tarafından gelen 400 öğretmen ve öğrenci 5 aylık bir çalışmanın ardından bir araya gelerek bu festivali gerçekleştirdi. Projenin hiç bir ödeneği yoktu. Bütün masraflar Alanya'nın ve Türkiye'nin dört bir yanındaki gönüllüler tarafından karşılandı. Bu projede Türkiye'nin dört bir tarafından kocaman yürekli gönüllüler ve projeyi gerçekleştirebilmek için kapı kapı dolaşıp projeyi anlatan öğretmenler ve velilerimiz yer aldı. Nasıl bir emek olduğunu anlatamayız. Ama o alana gelen, standları gezen herkez "bu çok zor bir proje, nasıl başardınız" dediler ve öğretmenlerin kardelen misali neler başarabileceklerini gördüler. Bir ellerinde öğrenciler, diğer ellerinde koli koli malzemelerle yollara düşen öğretmenlerimiz bir taraftan öğrencilerimiz Alanya'da deniz görsün, Alanya'yı tanısın diye çabalarken, bir taraftan şehrini ve kokusunu tanıtmak için çırpındı. Hiç bir meslek grubu bu kadar özverili olamaz. Her şey muhteşemdi.
Şehirler ve Kokular Projesinde, Türkiye'nin 81 ilinden ve Kuzey Kıbrıstan gelen özel gereksinimli öğrencilerimizle bir kültür mozaiği oluşturduk. Alana gelerek standları ziyaret eden misafirlerimiz ve il temsilcisi öğretmen, veli ve öğrencilerimiz hangi standa gitseler o ilin kültürünü, kokusunu içlerine çektiler. Bunu başarmak için yola çıktık ve muhteşem bir finalle başardık. Bu süreçte öğrencilerimizin pek çoğu ilk kez denizi gördüler, ilk kez otelde konakladılar, Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna arkadaş edindiler, halay çektiler, horon oynadılar. Bu öyle değerli bir şeydi ki sadece kendileri için öğrenmediler illerine döndüklerinde diğer illerin kendilerine getirdikleri hediyeleri arkadaşlarıyla paylaşarak onlara da öğrettiler. Sergiler açtılar, Türkiye'yi okullarına tanıttılar.
Bu projede en önemli değerlerimizden biri de "Türkiye Ağacı" ortak ürünümüzdü. Tüm iller final sergisine gelirken memleketlerinden bir kese toprak getirerek bir zeytin ağacı diktiler. Öğrenciler 30-40 yıl sonra bile gelseler bu ağacı ziyaret edebilecekler. Kağıt katlama sanatıyla turna kuşu yaptılar ve bir barış ağacı oluşturdular.
Özetle bu proje öğrencilerimizin yaparak, yaşayarak öğrenme sürecine en büyük katkıyı sağladı. Mutluyuz, gururluyuz.
Proje final sergisi sonrasında Alanya yatçılar derneğinin tahsis ettiği Türkiye'nin en büyük gezinti gemisi Barbosa ile denize açılan 400 öğretmen ve öğrenci büyük bir coşkuyla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı marşlarla, şiirlerle kutladılar.
Proje sonrasında illere hediye olarak verilen ürünler sayesinde her il kendi okulunda bir sergi açarak projenin müfredat entegrasyonunu da gerçekleştirmiş olacak. Alanya dan sonra her il Türkiye kokacak.